Koska Äiskän sönkötyksestä tuskin saa selvää, tässä kertausluontoisesti hieman asiaa... Ohessa vesipelastuksen avoimen luokan säännöstöä.

"Säännöt

Suomalaiset vepe-kokeet jakautuvat alokas-, avoimeen ja voittajaluokkaan. Lisäksi on olemassa Junioriluokka, joka on epävirallinen pentuluokka vain newfoundlandinkoirille ja landseereille. Muut kuin edellä mainitun rodun edustajat joutuvat käymään soveltuvuuskokeessa (sove) ennen kuin pääsevät osallistumaan varsinaisiin kokeisiin. Sove vastaa alokasluokan koetta ja sen läpäisyyn vaaditaan hyväksytty eli vähintään kolmostulos. Sovea saa yrittää vain kahdesti. Alokasluokasta koira siirtyy kahdella ykköspalkinnon arvoisella tuloksella avoimeen luokkaan, josta taas edetessään voittajaluokkaan. Saavutettuaan voittaja-luokassa kolme ykköstulosta (+vaadittu näyttelytulos) koira saa FIN VPVA:n eli vesipelastusvalion tittelin.

Avoin luokka

Koiran on lähdettävä suorittamaan tehtävää 30 sekunnin kuluessa siitä, kun ylituomari on antanut merkin tai pelastettava henkilö on pudonnut veteen. Suoritus katsotaan alkaneeksi, kun koira on ylittänyt maalilinjan tai hypännyt veneestä. Koiralla on yksi (1) ohjaaja, joka voi valita osasuorituksissa 1 ja 4, onko hän veneessä A tai rannalla. Osasuorituksessa 2 ohjaaja on rannalla. Osasuorituksessa 3 ohjaaja on veneessä. Ohjaajalla on käytettävissä kolme (3) käskyä ilman virhepisteitä osasuoritusta kohden. Koiran palkitseminen makupaloin on kielletty veneessä ja lähtö/maalialueella.

1. Uinti ja veneen nouto 50 m
Koira lähtee veneestä A, joka on kiinnitetty 50 m merkkipoijuun. Vene B on kiinnitettynä 30 m poijuun. Veneessä B on 1 - 2 henkilöä, kuitenkin kaikilla koirilla sama määrä. Veneeseen B on kiinnitetty noin kolmen (3) metrin vetoköysi. Kun koira on noin kymmenen (10) metrin päässä veneestä B, heitetään vetoköysi kokonaan veteen. Koiran tulee tarttua vetoköyteen ja hinata vene B rantaan. Koiran tulee ylittää maalilinja merkkipaalujen sisältä. Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä ja se päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia.

2. Esineen vienti 30 m
Ennen varsinaisen liikkeen alkua vene ajetaan 30 m poijulle. Kokeen alussa arvotaan kaikille sama vientiesine, joka voi olla 1. dummy, 2. kelluva köysi, johon on kiinnitetty pieni poiju, 3. pelastusliivit. Ohjaaja ja koira ovat rannalla. Ohjaaja lähettää koiran maalilinjan takaa, ylituomarin ilmoittamasta paikasta. Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä, jonka jälkeen ohjaaja antaa vientiesineen koiralle. Vientiesinettä ei saa heittää veteen tai maahan, josta koira ottaa sen. Kun koira on luovuttanut vientiesineen veneessä olevalle koetoimitsijalle ja palannut takaisin rantaan maalilinjan ylittäen, ajanotto päättyy. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia.

3. Hyppy ja veneen hinaus 50 m
Ennen varsinaisen liikkeen alkua vene ajetaan 50 m poijulle. Veneeseen on kiinnitetty noin kolmen (3) metrin vetoköysi. Veneessä on kaikilla koirilla sama määrä henkilöitä, kuitenkin vähintään kaksi (2). Ajanotto alkaa ylituomarin merkistä, jonka jälkeen ohjaaja heittää vetoköyden veteen ja lähettää koiran. Koiran tulee hypätä veteen ja hinata vene rantaan. Ajanotto päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia.

4. Hukkuvan pelastaminen veneestä lähtien 50 m
Ennen varsinaisen liikkeen alkua vene A, jossa koira on, ajetaan 50 m poijulle. Koira lähtee veneestä A. Venettä B ajetaan/soudetaan rannan suuntaisesti 30 m poijun linjalla. Pelastettava henkilö pudottautuu liikkuvasta veneestä poijun kohdalla. Venettä B ajetaan/soudetaan eteenpäin pysähtymättä. Ajanotto alkaa, kun pelastettava henkilö pudottautuu veteen. Pelastettava henkilö loiskuttelee pelästyneesti merkkipoijun linjalla, mutta ei pidä kiinni merkkipoijusta. Pelastettava ei saa kutsua koiraa, eikä käyttää käskysanoja. Koiran on joko tartuttava pelastettavan kädessä olevaan ”kädenjatkeeseen” (dummy tai vastaava) tai pelastettava tarttuu koiran päällä oleviin valjaisiin. Koira kuljettaa pelastettavan rantaan. Ajanotto päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Virheettömästä suorituksesta saa 25 ansiopistettä. Lopulliset pisteet saadaan, kun ansiopisteistä on vähennetty mahdolliset virhepisteet. Liikkeen ohjeaika on neljä (4) minuuttia.

Virhepisteet:

-Ohje- tai lähtöajan ylittäminen, ei pisteitä
- Koira avustetaan veteen koiraan tarttumatta, -6 p
- Yli kolme käskyä, jokaisesta ylimääräisestä käskystä - 1 p.
- Koira jättää esineen/veneen/pelastettavan yli (5) viiden metrin päähän veneestä/maalista, ei pisteitä
- Koira jättää esineen/veneen/pelastettavan alle (5) viiden metrin päähän maalista/veneestä, -3 p/metri
- Koira sivuuttaa maalilinjan, -1 p/sivuutettu metri
- Varaslähdöstä -5 p.
- Jos koira roikkuu veneen laidalla jo ennen suorituksen alkua, tulkitaan tämä varaslähdöksi
- Koira ei tartu veneen vetoköyteen/ pelastettavaan ensimmäisellä yrityksellä, -3 p/uusi yritys
- Jos vetoköysi annetaan koiralle tai se heitetään uudelleen veteen –5p
- Koira ei luovuta esinettä ensimmäisellä yrityksellä –3 p/uusi yritys
- Koiran uudelleen lähettäminen -3p

Ansiopisteet: Maksimipisteet 100

90 - 100 pistettä 1. tulos
80 - 89 pistettä 2. tulos
65 - 79 pistettä 3. tulos (hyväksytty)"

Lähde: Hämeenlinnan seudun vesipelastuskoirat http://www.vesipelastuskoirat.net/vesipelastus.php

Äiskähän on aivan keltanokka lajissa, mutta näki eräissä kisoissa muutaman koiran pitävän tassua veneen reunalla, josta ohjaaja käski koiraa mm. maahankäskyllä, jotta se ottaisi käpälänsä pois. Tästä ei lähtenyt miinuksia. Voisiko joku lajia tunteva tarkentaa miten tuollaisissa tapauksissa menetellään?