Tästä starttaakin sitten Onnimannin juttusarja. Tänään aiheena ajankohtaisesti ruumiskoirat.

Juhannuksen lähestyessä eräs tilasto nousee ajankohtaiseksi ihmisten keskusteluissa: tilastot hukkumisista. Suomen Uima- ja Hengenpelastusliiton mukaan viime vuoden juhannuksena hukkui yhteensä kymmenen henkilöä. Vuonna 2009 vastaava luku oli neljä ja 2008 kolme. Vain vuosi 2000 päihittää tilastoissa edellisen vuoden; silloin hukkuneita oli kuusitoista.

Liitto on määritellyt tavat, joilla ihmiset ovat menehtyneet vedessä. Viime vuoden uhreista kaksi kuoli vesiliikenteessä, viisi uidessa ja kolme tuntemattomasta syystä. Pudonneita ei uhrien joukossa ollut. Koska tilastointi perustuu lehtien tietoihin, ei alkoholin osuutta kuolemiin tiedetä. Viralliset lukemat voidaan tarkistaa aikanaan Tilastokeskuksen virallisesta kuolinsyytilastosta.

Mikäli henkilö katoaa yllättäen, voidaan apuun kutsua pelastuskoira sekä ohjaaja. Kadonneiden henkilöiden etsintään koulutettu koirakko voi olla iso apu viranomaiselle. Erilaiset järjestöt organisoivat koiren koulutuksen ja sen jälkeen niillä on mahdollisuus työskennellä Vapepan eli Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysryhmissä. Koiran rodulla ei ole väliä, kunhan se suorittaa vaaditut testit. Vapepan alaisuudessa toimivat yhdistykset kuuluvat usein Suomen palveluskoiraliittoon tai Suomen pelastuskoiraliittoon. Pelastuskoirilla oli vuonna 2009 yhteensä 79 etsintätehtävää, joista kuusi oli löytöjä. Hyväksyttyjä koetuloksia tehtiin yhteensä 121 kappaletta.

Jos merkit viittaavat siihen, että kadoksissa oleva henkilö on menehtynyt, kutsutaan paikalle poliisi ja tehtävään erikoistunut koira. Ruumiskoirat ovat poliisin kouluttamia erikoiskoiria, samoin kuin esimerkiksi räjähde- ja huumekoirat. Yleisnimitys näille viranomaisen palveluksessa toimiville koirille on ”virkakoira”. Niitä käyttävät poliisin lisäksi myös rajavartiolaitos ja puolustusvoimat. Ensimmäiset ruumiskoirat otettiin käyttöön Suomessa vuonna 1993. Poliisilla on käytössään tietoni mukaan tällä hetkellä viitisentoista ruumiskoiraa.

Ruumisetsintään erikoistuneet koirat osaavat ilmaista ruumiin tai sen osan maanpinnalta, sen alta sekä vedestä. Koira on koulutettu tunnistamaan ihmisveri (roiskeet), mätänemishaju sekä etsittävän henkilön hajujälki. Mikäli vainaja on koskenut pintoihin tai esineisiin, joita koira tutkii, se ilmaisee myös ne. Kuolleessa haisee koiran nenään aine nimeltään diamiiniputaani, jota kuolleesta ihmisestä erittyy. Varsinainen etsintätyö alkaa useimmiten siitä, kun moottoriveneellä ajellaan järvellä. Navigaattoriin merkitään paikat, joissa koira osoittaa kiinnostustaan. Silloin usein tiedetään olevan lähellä, kun koira alkaa haukkua. Kohdealuetta on mahdollisuus kuvata vedenalaisella videokameralla ja toisinaan paikantaa kohde. Mikäli koira löytää etsimänsä, se palkataan hillitysti. Tämän varmasti kaikki ymmärtävätkin miksi. Työssä hienovaraisuus lieneekin yksi avainsanoista.

Poliisi ei kouluta mitä tahansa koiraa tuosta vain työvälineeksi, vaan koiran täytyy osoittaa soveltuvia ominaisuuksia työhönsä. Vanhempi konstaapeli Pete Åberg kertoo Kirkko ja Kaupunki -lehdessä saksanpaimenkoirastaan: ”Masa sopii luonteensa puolesta hyvin poliisikoiraksi. Se on sosiaalinen ja tottelevainen ja keskittyy hienosti työhönsä. ..Masan ensimmäinen vainajanetsintätehtävä on jäänyt erityisesti mieleeni. Riihimäen metsistä oli haettu vainajaa kahden päivän ajan kuuden eri koiran voimin. Toisena etsintäpäivänä olimme jo palaamassa autoille, kun Masa otti vainun ja löysi henkirikoksen uhrin ruumiin rannalta. ..Masasta huomaa, että se erottaa työn ja vapaa-ajan. Poliisiauton kyydissä se seuraa ympäristön tapahtumia ja reagoi niihin. Kun vaihdamme omaan autoon, Masakin vaihtaa vapaalle. Se heittäytyy kyljelleen ja työvuoron päätteeksi kuuluu vaan syvä huokaus.”

Kyseiset koirat ovat arvokkaita jo tekemänsä työn vuoksi, mutta myös aineellisesti. Tässä eräs esimerkki: ”Poliisikoiralaitoksen johtajan, Mikko Maunukselan mukaan (henkilökohtainen tiedonanto 29.6.2010) 3,5-vuotiaan, erikoiskoulutetun koiran kuoleman aiheuttaneelta henkilöltä vaaditaan vahingonkorvauksena 17 000 euroa. Summaan on laskettu peruskoulutuksen, erikoiskoulutuksen ja ohjaajan työpanoksen lisäksi koiran käyttämättä jäävät, tulevat työvuodet.” Normaalisti koirat jäävät eläkkeelle noin kymmenen vuoden iässä, jos kaikki menee hyvin.

Eräs Suomen tunnetuimmista ruumiinetsijöistä on Reino Savukoski. 22 vuoden aikana hän on löytänyt 122 hukkunutta. Savukoski kertoo koiran kouluttamiseen menevän parisen vuotta. Noin kolmevuotiasta koiraa hän pitää valmiina hukkuneen etsintään. Hän toteaa koiran olevan jopa teknisiä apuvälineitä parempi etsijä: hukkunut on löytynyt jopa 52 metristä. Lehtiartikkelissa ei kerrota, oliko kyseessä Savukosken oma koira. Kun koira normaalisti haistaa esimerkiksi diamiiniputaanin, vedestä nousee hajun täyttämiä mikrokuplia. Entinen rajavartija toimii vapaaehtoisena etsijänä ja määrittääkin toimintaan sopivan minkä tahansa koirarodun toisin kuin poliisitoiminnassa.

Savukosken oma labradorinnoutaja Sonar on löytänyt lähes 30 hukkunutta merestä ja järvestä. Tässä vaiheessa juttua käy ilmi, että kyseinen koira on tehnyt havaintoja lähes 50 metristä. 11 -vuotiaana koiralla ilmeni kaulakasvain ja se jouduttiin lopettamaan. Tällä hetkellä hänellä on toinen labradorinnoutaja; Radar (eli tutka), jonka kanssa työtä on jatkettu. Käytössä on ollut myös saksanpaimenkoiria ja kultaisianoutajia. Hän on itse kouluttanut koiransa. Eläkkeelle hän joutui siirtymään 62 -vuotiaana sydämen rytmihäiriöiden vuoksi. Eduskunta on antanut maininnan hänen työnsä merkittävyyden vuoksi.

…Niinpä. Tärkeää työtä, jota hiljaisuudessa tehdään. Varmasti myös koirista pitämättömät henkilöt osaavat arvostaa tällaista työtä. Pitäkää juhannuksena kaverista huoli, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman turvallisesti. Onni ja Pyry kuittaavat ja lähtevät tekemään juhannustaikoja. Varmaan aamulla sitten villapöksyt nokkosihottumaa täynnä...


Lähteet:

 

https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/25023/Laura_Lipponen.pdf?sequence=2

http://www.suh.fi/ajankohtaista2/hukkumistilastot/juhannuksena-hukkuneet/

http://www.suh.fi/ajankohtaista2/hukkumistilastot/mita-suh-n-tilastoihin-lasketaan/

http://www.jenergia-lehti.fi/index2.php?id=18&articleId=611&type=4

http://www.palveluskoiraliitto.fi/pekotulokset.html

http://www.kirkkojakaupunki.fi/arkisto/kaupunki-ja-ymparisto/11473/

http://kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/6F2BAFCE-E123-42EE-8DA7-E5344DC07F03/0/hyotykoirat_esite_lopullinen_LoRes.pdf

http://www.intermin.fi/intermin/images.nsf/files/53811db83cb4282dc225710f0042f033/$file/poliisikoira.pdf

http://yle.fi/alueet/lappi/2010/04/ruumiinetsija_loytanyt_112_hukkunutta_1636585.html