1297349967_img-d41d8cd98f00b204e9800998eOnni Matikainen kävi tänään jännittävässä vesiterapiassa hoitamassa lihaksiaan. Vesiterapiasta kerrotaan seuraavaa: "Vesiterapia on koirille tarkoitettu kuntoutus- ja valmennusmenetelmä, jossa koira saa kontrolloitua liikuntaa. Hoidon vaikutusta ja tehoa voidaan säätää mm. vesiterapia-altaassa olevan juoksumaton nopeutta portaattomasti muuttamalla ja veden vastuksen avulla.

Vedenkorkeus valitaan koiran koon ja harjoituksen laadun mukaan. Lämpötila asetetaan sopivaksi. Altaan sivuseinät ovat lasia alas asti, joten koiran liikkeiden tarkkailu on helppoa. Allas on päältä avoin, päädyissä on kulkutiet. Suuret koirat astuvat altaaseen itse, pienet avustetaan sisään. Koira lähtee vaistomaisesti askeltamaan juoksumaton lähtiessä liikkeelle ensimmäistä kertaa. Vesikävely on osa koiran fysioterapiaa, jota annetaan mm. tuki- ja liikuntaelinten ongelmissa, koiran fyysisen kunnon kohentamiseksi sekä monenlaisten kiputilojen hoidossa.

1297350123_img-d41d8cd98f00b204e9800998eVeden vastus, noste, hydrostaattinen paine ja lämpö ovat vesiterapian ominaispiirteitä, jotka hyödynnetään hoidettaessa koiran neurologisia sairauksia, lihasten ja jänteiden tulehduksia, painonhallinnassa sekä kun kävely muuten on vaivalloista. Vesikävely vahvistaa lihaksia, avaa nivelten liikeratoja, kohentaa tasapainoa, lievittää kipua sekä vahvistaa hengitystä ja verenkiertoa. Harrastuskoirille vesikävely tuo yhden nivelystävällisen harjoittelutavan lisää, kun halutaan ennaltaehkäistä tuki- ja liikuntaelinongelmia." (Lähde: Eläinfysioterapia Karhumäki) Mikäli en teille nyt paljoa valehtele, toinen lähin vesiterpiapaikka on Jyväskylässä.

Onnia jännitti aluksi kavuta altaaseen, mutta rohkaistui sitten. Nakinpalalla oli pieni osuus asiaan. Koiran ilme oli aika mielenkiintoinen, kun se mietti minne ihmeeseen se on joutunut. Sitten käynnisteltiin kone. Minua itseäni jännitti se, ääntääkö kone kuinka paljon. Se oli kuitenkin ääniltään hiljainen. Allas käynnistettiin ja sen pohja lähti 1297350296_img-d41d8cd98f00b204e9800998eliikkumaan. Onni hoksasi melko heti, että hänen pitää kävellä tässä. Pikkuisen jännitti siellä vedessä kävellä, mutta se meni hienosti. Kaikenkaikkiaan aikaa Onni vietti altaassa kymmenisen minuuttia. Koiralle tuli ihan hirmuisen kuuma! Tuntui, että se hikosi jopa turkin läpi! Yleensä koira viettää aikaa altaassa noin 5-20 minuuttia riippuen siitä, kuinka tottunut kävijä koira on ja kuinka paljon sitä siellä stressaa. Seuraava kerta Onnilla on mahdollisesti viikonloppuna. Mikäli jotakuta kiinnostaa Joensuun alueella kokeilla koiralleen hoitoa, allas löytyy eläinfysioterapeutti Heli Kapanen-Lappalaisen luota Onttolasta ([email protected] / 0505855116)

Pyryn päivän kohokohta oli se, kun se sai mussuttaa rustoluuta Hymy Pentujen elämään saa niin helpolla aikaan mielenkiintoa. Lisäksi olemme harjoitelleet maahanmenoa ja paikallaanoloa. Menee hienosti jo Silmänisku Pyry on kehittänyt kärsivällisyyttään paljon ja malttaa pieniä hetkiä jo odottaa, kun käyn kääntymässä kulman takana. Ei pientä pempeä toki saa liian pitkällä odottamisella pilata, mutta pikkuhiljaa tässä harjoitellaan. Hihnassa kulkemista olemme myös vähän naapurustossa ottaneet. Pyrylla on niin paljon mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa, ettei pieni kuono huomaa ylhäältä tulevia makupaloja.