"Noutajilla esiintyy monenlaisia ongelmia riistatyöskentelyssä. Päättötyöni käsittelee niistä vain osaa, koska kaikkien ongelmien käsitteleminen ei ollut mahdollista annetun enimmäissivumäärän puitteissa. Päätin keskittyä työssäni niihin ongelmiin, joiden ilmenemiseen arvioin itse riistalla olevan vaikutusta. Niinpä työni ulkopuolelle jäivät esimerkiksi palautusongelmat, joiden syynä on usein ohjaajan ja koiran välinen huono suhde sekä koiran huono perustottelevaisuus. Sen sijaan käsittelen työssäni seitsemää muuta ongelmaa, jotka ovat riistasta kuumeneminen, koira ei ota riistaa, riistan päällä kieriminen, riistan syöminen, riistan rikkominen, riistan ravisteleminen sekä riistan hautaaminen." Teksti löytyy kokonaisuudessaan tästä.

Tuloksista hieman:

"Harjoituksissa näkeekin hämmästyttävän paljon noutajia, joiden palautukset eivät ole ihanteellisia. Ne muun muassa palauttavat hyvin hitaalla vauhdilla, kiertelevät ohjaajaa riista tai dami suussaan tai eivät palauta ollenkaan.

Jopa 83% tutkimuksessa mukana  olleista riistaa rikkovista, riistaa hautaavista, riistaa ravistelevista, riistaa syövistä sekä riistan päällä kierivistä noutajista oli ongelmia palautuksissa. Kuten työssä on aikaisemmin tullut ilmi, koiran luottamus ohjaajaan mitataan palautusvaiheessa, sillä koira haluaa viedä aarteensa luotettavaan paikkaan. Palautusongelmat johtuvat siis lähes aina koiran ja ohjaajan välisestä huonosta suhteesta. Koira tuntee olevansa hyvin ristiriitaisessa tilanteessa, jos se ei haluaisi tuoda riistaa ohjaajalle, mutta se on koulutuksen avulla oppinut, ettei muuta vaihtoehtoa ole. Tällöin ei ole mikään ihme, jos koira purkaa stressiä esimerkiksi rikkomalla riistan. Tutkimuksessa mukana olleista riistaa rikkoneista noutajista 73 % oli ilmennyt ongelmia palautuksissa. Noutajien omistajien kannattaisi panostaa hyvän suhteen luomiseen, sillä sujuva noutotyöskentely on koiran ja ohjaajan yhteistyötä. Yhteistyö ei voi toimia, jos koira ei luota ohjaajaansa. ... Ongelmien jatkuminen voi johtua myös siitä, ettei niiden poisopettamisessa ole onnistuttu.

Monet omistajat olivat kokeilleet monia eri ratkaisukeinoja. Tällöin herää epäilys, ettei niistä yhtäkään ole maltettu kunnolla kokeilla eli ei ole jaksettu turvautua samaan ratkaisukeinoon tarpeeksi monta kertaa. Osa omistajista on saattanut sortuakoulutuksessa muunkinlaiseen epäjohdonmukaisuuteen sekä hermojen menettämiseen. Esimerkiksi ratkaisukeino, jolla yli-innokas koira yritetään saada käyttäytymään rauhallisemmin viemällä se heti pois kun se kuumenee, vaatii omistajalta pitkää pinnaa. Koira täytyisi todellakin viedä välittömästi pois harjoituspaikalta ja joka ikinen kerta, kun se kuumenee. Muuten koira ei osaa yhdistää pois viemistä kuumenemiseen. Pahimmassa tapauksessa omistaja ei jaksa aina välittää, vaikka koira toimii väärin. Tällöin käytös vahvistuu ja sen korjaaminen on entistä vaikeampaa. Monesti omistajat myös unohtavat kehua ja palkita koiraa, kun se toimii oikein. Oikeasta käyttäytymisestä palkitseminen nopeuttaisi oppimista sekä tekisi hyvää koiran ja omistajan väliselle suhteelle.

Mielestäni yhdenkään noutajan kohdalla ei tulisi joutua turvautumaan pakkonoutoon.  Noutajat on aikanaan jalostettu noutamaan riistaa. Tänä päivänä tulisi tunnustaa se tosiasia, etteivät kaikki nykypäivän noutajat sovellu riistatyöskentelyyn. Jos noutajaa ei saada ottamaan millään keinolla riistaa vapaaehtoisesti, olisi mielestäni parempi lopettaa kyseisen koiran kiusaaminen ja keskittyä harrastamaan sen kanssa jotain muuta. "

Tutkimuksen luotettavuudesta:

"Tutkimuksen tuloksiin on syytä suhtautua kriittisesti. Koska tutkimukseen osallistuneiden määrä oli pieni, vähäinenkin muutos vastauksissa olisi voinut muuttaa
esitetyt prosentit aivan erilaisiksi. Tutkimukseen osallistuneiden omistajien vähyydestä johtuen, ei ole syytä yleistää tuloksia roduittain. Esimerkiksi eri ongelmien yleisyyttä kullakin noutajarodulla ei voi tutkimuksen perusteella arvioida. Tutkimustulos voi olla vääristynyt myös, jos kyselyyn vastannut henkilö käsitti jonkun kysymyksen väärin. Lisäksi jotkut omistajista ovat voineet vastata kysymyksiin tietämättään väärin tulkittuaan noutajansa käyttäytymisen väärin. Vastausten käsittelemistä vaikeutti se, että jotkut omistajista olivat jättäneet joihinkin kysymyksiin vastaamatta ja jotkut antoivat samaan kysymykseen useamman vastauksen, jotka olivat ristiriidassa keskenään. "

Enempiä erittelemättä, lähdekritiikki on suositeltavaa. Ilmapalloja tai teräsharjoja en käyttäisi ikinä noudon ongelmien korjaamisessa. Hullua Hymy