Nyt kun on höynäytynyt treenaamaan koiran kanssa yhteistyötä, tuntuu treenitauko omituiselta. Olisikohan Onnista tokon alokasluokkaan? Niille, joille toko ei ole tuttu juttu, tässä hieman faktaa:

"Koirien tottelevaisuuskoe/-koulutus eli toko. Koulutuksen tarkoitus on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuuskokeella testataan koulutuksen tulosta eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä. Tavoitteena on iloinen ja tottelevainen koira, joka on sopeutunut yhteiskunnan vaatimuksiin.

Toko koostuu neljästä eri luokasta:

1. Alokasluokka (ALO)
2. Avoin luokka (AVO)
3. Voittajaluokka (VOI)
4. Erikoisvoittajaluokka (EVL)

Koiran täytyy saada ALO-, AVO- ja VOI-luokasta 1 ensimmäinen palkinto ja EVL-luokasta 3 ensimmäistä palkintoa tullakseen tottelevaisuusvalioksi (FIN TVA).

 

tokokollaasi.jpg            (Kuva: Kennel Goldfellow)

Alokasluokan liikkeet:

Ensimmäinen kilpailuluokka on siis alokasluokka (ALO) ja siihen saavat osallistua koirat, jotka eivät ole aikaisemmin kahta 1. palkintoa tottelevaisuuskokeessa.

Luoksepäästävyys:
Tuomarin tulee vaikeuksitta lähestyä koiraa ja tarkastaa sen hampaat.

Paikalla makaaminen:
Ryhmäliike, vähintään kolme koiraa, jossa koirien välit ovat noin 3 m. Ohjaajat poistuvat koirien luota, noin 20 m päässä he pysähtyvät ja kääntyvät koiraan päin. Paikallamakaamisaika on 2 min.

Seuraaminen kytkettynä:
Koira seuraa ohjaajaa pää tai lapa ohjaajan vasemman polven kohdalla talutin löysänä. Tuomari antaa määräykset nopeuden ja suunnan muutoksista. Liikkeelle lähdettäessä tai nopeutta muutettaessa saa käskyn toistaa. Ohjaajan pysähtyessä koira istuutuu perusasentoon ilman eri käskyä.

Seuraaminen taluttimetta:
Samanlainen liike kuin seuraaminen kytkettynä, mutta ilman talutinta.

Maahanmeno:
Koira seuraa vapaana. Tuomarin kehotuksesta ohjaaja pysähtyy, antaa käskyn/käsimerkin, jolloin koira menee nopeasti maahan. Ohjaaja poistuu noin 10 m päähän ja kääntyy koiraan päin. Tuomarin käskystä hän palaa koiran luo ja käskee koiraa istumaan.

Luoksetulo:
Koiran istuuduttua käskystä menee ohjaaja tuomarin määräyksestä noin noin 20 metrin päähän koirasta, joka istuu paikallaan koko ajan. Luvan saatuaan kutsuu koiran luokseen.

Seisominen:
Koiran seuratessa vapaana sivulla ohjaaja tuomarin kehotuksesta komentaa koiran seisomaan. Ohjaaja jatkaa pysähtymättä oin 10 m., tekee täyskäännöksen ja tuomarin käskystä palaa koiran luo.

Vapaahyppy:
Liike alkaa perusasennosta. Koira seuraa vapaana ohjaajan vasemmalle sivulla ja hyppää esteen yli koskematta sitä sekä pysähtyy perusasentoon ohjaajan sivulle tämän pysähtyessä.

Kokonaisvaikutus:

Siinä huomioidaan erikoisesti ohjaajan ja koiran yhteistyötä sekä suoritusten aikana että niiden välillä. On myös tarkkailtava työskentelyn iloisuutta ja halukkuutta ottaen huomioon rodunomainen temperamentti."


Lähtökohdathan olisivat hyvät siinä mielessä, että Onnin mutsi kisailee voittajaluokassa ja kasvattaja osaa neuvoa hyvin näitä asioita. Onnilla ei varsinaista ongelmaa ole missään liikkeessä. Liikkeestä seisomista ja hyppyä ei olla kovin harjoiteltu, mutta uskon etteivät ne tuota ongelmia. Yllättävää, että tämän päivän esityksen perusteella toko vielä kiinnostaa. Kenties se on sitten ne haasteet, ne haasteet... Kiinnostuneita ilostuttaa vielä tokon alokasluokan videopätkä: