Ajattelin, että asiat jotka aiheuttavat painajaisia sekä etuotsalohkon ja niskan puutumista ovat kirjoittamisen arvoisia. Kuinka voi ollakaan, että Onnin iskä ei stressaa mistään suorituksesta tai näyttelyistä, mutta minulla puhkeaa vähintään yhden Panacodin arvoinen päänsärky.

Nyt en ole varma olenko mennyt ojasta allikk... tai juoksuhiekkaan. Olen ilmoittanut Onnin niin sanottuun Begleithundprüfungiin eli palveluskoirien käyttäytymiskokeeseen. Jahka koira tämän selvittää, saa se koulutustunnuksen BH oman nimensä eteen sekä oikeuden osallistua palveluskoirakokeisiin. Kasvattajamme on ollut sen verran motivoitunut ja ystävällinen, että on järjestänyt mahdollisuuden prepata epävirallisesti näitä asioita.

Kokeen kulusta jonkin verran (mukaillen blogia http://ronjaleo.vuodatus.net/page/bh):

"SEURAAMINEN KYTKETTYNÄ (15 pistettä) JA VAPAANA (15 pistettä)

Alussa koirakko ilmoittautuu tuomarille. Koira istuu pyytämättä ohjaajan viereen ja ohjaaja ilmoittautuu esim. näin; "Mustikkamaan Musti ilmoittautuu BH-kokeeseen ohjaajanaan Onerva Osaava". Tuomari kättelee ja sitten koirakko siirtyy aloituspaikkaan tuomarin eteen selkä tuomariin päin ja perusasentoon (koira istuu sivulla).

Liikkeelle lähdetään "seuraa!"-käskyllä reipasta käyntiä. Kävellään n. 50 askelta ja pysähtymättä tehdään täyskäännös vasemmalle kääntyen ja jatketaan takaisinpäin kohti tuomaria 10-15 askelta. Tässä kohtaa saa koiralle sanoa uudelleen "seuraa!"- käskyn (tai mitä nyt käyttääkin) ja siirrytään juoksuun. Juoksua vähintään kymmenen askelta jonka jälkeen siirrytään hitaaseen käyntiin jossa taas saa sanoa "seuraa!"-käskyn. Tätäkin vähintään kymmenen askelta, jonka jälkeen taas reippaaseen käyntiin. Kun ollaan lähtölinjan kohdalla käännytään oikealle ja jatketaan n. 15 askelta jonka jälkeen uudestaan käännös oikealle. Taas tuomarista poispäin n. 15 askelta ja täyskäännös ja takaisin päin. Puolessa välissä suoraa ohjaaja pysähtyy, jolloin koiran on pyytämättä istuttava viereen perusasentoon. Tästä seuraa käskyllä eteenpäin ja käännös vasempaan ja tuomarin ohitse kohti henkilöryhmää (seisovat neliön muodossa).

Henkilöryhmässä seisoo neljä ihmistä hitaasti liikehtien. Koirakon tulee kiertää henkilöryhmässä siten, että vähintään kerran tulee ihmisen kierto vasempaan kääntyen ja samoin kerran oikeaan. Koirakon tulee pysähtyä kerran henkilöryhmän keskelle siten, että koira istuu ohjaajan viereen ilman käskyä ja eräiden ohjeiden mukaan on pysähdyttävä myös kerran kahden henkilön väliin. Henkilöryhmästä koirakko jatkaa ulos toiseeen suuntaan mistä siihen saapui, kääntyy tuomariin päin ja pysähtyy koira istuen sivulle. Tämän jälkeen koiran talutin irrotetaan ja suoritus ilman talutinta alkaa siten, että ensin suoritetaan henkilöryhmä ja sitten loppukaavio samassa järjestyksessä kuin ensimmäisellä kierroksella.

ISTUMISLIIKE (10 pistettä)

Ohjaaja lähtee tuomarin osoittamasta paikasta perusasennosta eteenpäin "seuraa!"- käskyllä koira vieressä reipasta kävelyä. Vähintään 10 askelta kuljettuaan koiralle "istu!-käsky" ja koira jää istumaan ohjaajan jatkaessa matkaa suoraan eteenpäin 30 askelta. Sitten ohjaaja kääntyy välittömästi koiraa kohden paikoillaan ja odottaa tuomarilta merkkiä palata koiran luokse. Ohjaaja palaa koiran sivulle ja pyytää koiran istumaan. Jos koira istumisen sijasta jää seisomaan tai menee maahan vähennetään suorituksesta 5 pistettä.

MAAHANMENO JA LUOKSETULO (10 pistettä)

Tämä liike jatkuu suoraan edellisestä suorituksesta. Koirakko lähtee liikkeelle "seuraa!"-käskyllä ja heidän kuljettua vähintään 10 askelta ohjaaja antaa koiralle "maahan!"-käskyn, jolloin koira jää maahan ja ohjaaja jatkaa matkaansa koirasta poispäin 30 askelta. Sitten ohjaaja kääntyy välittömästi koiraan päin ja odottaa hyväksymismerkkiä tuomarilta. Tämän jälkeen ohjaaja huutaa koiralle "tänne!"-käskyn jolloin koiran tulee viipymättä tulla ohjaajan luokse ja istua ohjaajan eteen. Ohjaaja pyytää tämän jälkeen koiran sivulle. Jos koira maahanmenon sijasta  seisoo tai istuu vähennetään suorituksesta 5 pistettä.

PAIKALLAOLO HÄIRIÖN ALAISENA (10 pistettä)

Ohjaaja komentaa koiran maahan perusasennosta tuomarin osoittamaan paikkaan. Koiran luokse ei saa jättää talutinta tms. Ohjaaja poistuu 30 askeleen päähän koirasta ja jää seisomaan paikalleen selin koiraan. Koiran on maattava paikallaan rauhallisena. Yleensä makuuaika kestää sen aikaa kun toinen koirakko suorittaa omaa osuuttaan radalla. Tuomarin merkistä ohjaaja palaa koiran  oikealle puolelle ja tuomarilta merkin saatuaan komentaa koiran perusasentoon eli istumaan viereensä. Jos koira suorituksen aikana käyttäytyy rauhattomasti, voi se johtaa pistevähennykseen. Jos koira paikallamakuussa siirtyy paikaltaan enemmän kuin oman vartalonmittansa suoritus hylätään."

Tähän tulee vielä ns. kaupunkiosuus, jossa testataan koiran käyttäytymistä erilaisissa olosuhteissa. Esim. pyöräilijöiden ohituksia, autonovien sulkemisia, jne. Koen, ettei näissä ole ongelmia jos koira suorittaa tuon tottelevaisuusosion normaalisti. Lisäksi koiraa on hyvä tutustuttaa erilaisiin ympäristöihin jo pentuaikana, jolloin mistään vastaantulijoista ei tule ongelmaa. Ja mitä äänekkäämmässä ja elehtivämmässä perheessä koira elää, sitä helpommin tuon osion kenties suorittaa...

Meidän osalta riskitekijöitä ovat esimerkiksi, että koira ei jaksa kulkea kroppa kiinni ja katse kiinnittyneenä ohjaajaan sen aikaa. Koiran ohjaamisen lisäksi pitäisi osata kävellä suoraan ja muistaa kaikki liikesuoritukset ulkoa. Itselläni ei ole ollenkaan koordinaatiota, vaan haahuilen pitkin ja poikin kenttää. Lisäksi tällä hetkellä koiran kanssa harrastaminen on ollut ainoa asia, jossa suoraa epäonnistumisen pelkoa ei ole ollut. Nyt sekin on siis kohdattava. Helpointa olisi ollut, että olisin ilmoittanut kokeesta vasta sen ollessa ohi. Lue: Voittajan on helppo hymyillä ja päinvastoin. "Epäonnistumisen" käydessä vaan suu suppuun ja kirjailemaan edessäolevia menestystarinoita... Nolostunut Olen ottanut asian kuitenkin niin, että kokeessa kuin kokeessa kysymys on molemminpuolisesti yhteistyöstä ja aina asiat eivät mene niin kuin on odottanut. Vaikka olisi huonoin kaikista, se kasvattaa. Ei yksi huono tulos sitä pois sulje: se osoittaa, että kyseessä on kaksi inhimillistä tekijää - minä ja koira! Täytyy vain yrittää psyykata omaan päähän tämä asia ja elää sen mukana.

Kaikki, jotka sanovat että koira on vaan koira ja pelkkä rahareikä... Tere tulemasti vaan pienestä kasvattamanne pennun kanssa messiin ja kokeilemaan. Tuntuu, että tämä on enemmänkin elämätapa ja vaikka koiraan menee aikaa ja rahaa, koirasta saa myös paljon irti.

Niille jotka eivät jaksaneet lukea / joilla on nopea netti. Tässä videoYoutubesta.. Esimerkkinä kuinka homman pitäisi mennä. Ei voi muuta kuin hattua nostaa!

watch?v=IEV0gkyemLQ&feature=related