Iskän kanssa on innostuttu juttelemaan metsästyskokeista ja ajatukset hiipivät myös tulevaan Pyryn taipumuskokeeseen. Jos kaikki menee putkeen, ensi vuonna loppusyksystä on taivoitteena sinne tunkea. Tämä on tosin liukuva aikataulu, voihan se olla että menee vuoden 2012 kevääseen. Sen näkee tässä kevään ja kesän aikana. Toivotaan parasta. Suomen noutajakoirajärjestön sivuilla on tätä maagista taipumuskoetta selvitetty:

"Taipumuskokeen suorittaminen ei vaadi ohjaajalta kokeen tuntemusta edeltä käsin. Tuomari opastaa joka tilanteessa. Tuomarin ohjeita tulee noudattaa. Koiralta vaaditaan sen verran yhteistyötä, että se palauttaa noutamansa riistat ohjaajalle. Ennen kokeeseen tuloa koira on hyvä tutustuttaa riistan noutamiseen sekä maalta että vedestä. Taipumuskoe suoritetaan seuraavasti:

Sosiaalinen käyttäytyminentaipsos.jpg

Taipumuskoe aloitetaan testaamalla koiran suhtautuminen vieraisiin ihmisiin ja koiriin. Tuomari kokoaa ryhmänsä, mieluiten kuusi koiraa (sekä uroksia että narttuja) ohjaajineen, vähän matkan päähän suorituspaikasta. Tuomari kertoo lyhyesti kokeen kulusta ja järjestelyistä. Samalla hän tutustuu erikseen jokaiseen koiraan. Tuomari tarkkailee koiria koko kokeen ajan.

taipvesi.jpg

 

Vesityöskentely

Varsinaiset tehtävät aloitetaan vesinoudolla. Ensimmäinen heitto tulee rannalta veteen ja koiran noudettua tämän heitetään toinen veneestä. Matka rannalta linnulle tulisi olla vähintään 20 metriä. Rannan tulee mieluiten olla helppokulkuinen, eikä kahluumatka saa olla pitkä.

 

          

Hakutaiphaku.jpg

Alueelle on koiran näkemättä sijoitettu viisi riistaa niin, että pisin noutoetäisyys on vähintään 50 metriä. Kun koira ja ohjaaja ovat saapuneet lähetyspaikalle, ammutaan laukaus haulikolla ja hakualueelle heitetään lisäksi yksi lintu niin, että koiran on mahdollista nähdä heitto, mutta ei välttämättä putoamispaikkaa. Koira lähetetään hakuun tuomarin annettua luvan.

                                          

taipjalki.jpg

 

Jäljestäminen

Laahausjäljen pituus on noin 80 metriä. Se vedetään kanilla maastoa mukaillen ja mielellään loivasti kaartaen. Kani jätetään jäljen päähän ja vetäjä poistuu paikalta jälkiä sotkematta. Koiran tulee jäljestää kanille ja mieluiten oma-aloitteisesti noutaa kani.

 

 

Arvostelu

Kokeen keskeyttämiseen johtavia virheitä:

  • täysin riittämätön työskentelyhalu
  • selvä laukausarkuus
  • kieltäytyminen riistan noudosta, noutojen jättäminen kesken tai jatkuva pudottelu
  • riistan vahingoittaminen
  • kieltäytyminen vesityöstä
  • aggressiivisuus ihmisiä tai toisia koiria kohtaan
  • jatkuva häiritsevä vinkuminen tai haukkuminen
  • karkaaminen ohjaajan hallinnasta
  • niin puutteellinen yhteistyö, ettei kokeen suorittaminen onnistu

Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan, että koira voidaan hyväksyä kaikissa arvostelukohteissa. Tuomari voi kokeilla joitain osa-alueita useamminkin vakuuttuakseen koiran kyvyistä. Koiralle annetaan hyvät mahdollisuudet suoriutua tehtävistä. Tuomari voi myös avustaa koiraa harkintansa mukaan. Hyväksytystä suorituksesta annetaan kunniakirja."