Ensimmäiseksi on iloni ilmoittaa, että Onnin ja Pyryn blogille on luotu oma sähköpostiosoite muun muassa fanittamista varten (we know you're out there!). Jatkossa voitte lähettää fanipostia ja juttutoiveita osoitteeseen [email protected]. Mietin tässä myös Äiskää kiinnostavia aiheita ja päätin tässä vuoden mittaan alkaa selvittämään Onnin ja Pyryn suvun taustoja. Tutkin niitä niin pitkälle vuosien taakse kuin vain on mahdollista.

Lisäksi meitä kiinnostaisi tehdä kokeiden jälkeen pientä haastattelua tuomareiden kanssa. Harmittavasti Heikkosen Ristoa emme ehtineet jututtaa, kun tuli kiire ruokakauppaan. Tarkoituksena olisi esittää saman lajin tuomareille aina samat kysymykset. Kenties tämä tästä lähtee! Äiskässä on sen verran tutkivan journalistin vikaa, että toivomme toki lukijoilta toiveita siitä, millaisia aiheita tahtoisitte blogissamme käsiteltävän. Roturasisteja emme ole, mutta kettuluoliin meitä on turha yrittää saada. Kuulemisiin jälleen!

Uusia kirjoituksia odotellessa suosittelen lukemaan löytämäni Hesarin kuukausiliitteen 5/2010, jossa on juttua muun muassa koirien jalostamisesta, pakko-oireista, adhd:sta sekä genetiikasta. Hakusanaksi laitoin Googleen "koirien sukututkimus". Ihan mielenkiintoinen artikkeli siitä, kuinka joillakin koiraroduilla on todella pahoja probleemeja perimässään. Tähän liittyy myös vastikään postista saapunut Koiramme -lehti, jonka eräässä artikkelissa esitettiin cavalier-kingcharlesinspanieli -rodun kieltämistä eläinsuojelullisin perustein. Perusteena oli esimerkiksi se, että rotu on geneettisesti varsin kapea eli rodun edustajat ovat usein lähisukulaisia keskenään. Tämä johtuu siitä, että jossain vaiheessa on käytetty muutamaa urosta (eli niin sanottua matadoria) jalostuksessa.

Suomen jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio ehdottaakin, että rotuun risteytettäisiin jotain toista spanielirotua perimän laajentamiseksi ja perinnöllisten ongelmien poistamiseksi. Tämän tosin tulisi olla kansainvälinen päätös. Suomi ja Hollanti ovat tällä hetkellä ainoat maat, jotka ovat ajaneet asiaa aktiivisesti. Rodun kotimaa on Iso-Britannia ja siellä terveysjalostus niin lapsen kengissä, että herääminen rodullisiin ongelmiin tapahtui vasta BBC:n julkaisemassa dokumentissa koirien perinnöllisistä sairauksista. Tähän liitettäköön fakta, että edellä mainituilla spanieleilla on..

"kahdeksan pahaa perinnöllistä sairautta, joista kaksi erityisen vakavaa ja hyvin yleistä: sydämen synnynnäinen läppävika ja kivulias syringomyelia. ..Syringomyeliasta kärsivän koiran pikkuaivot eivät lyhyeksi jalostetun kallon vuoksi pysy paikallaan. .. Jopa puolet kannasta sairastaa tutkimusten mukaan syringomyeliaa. Osalla koirista sairaus ei kuitenkaan oireile" Lähde: Koiramme 6/2011

Henkilökohtaisesti en ole ihan varma valitsisinko kyseistä rotua omakseni juuri sairauksien vuoksi. Faktahan on, että kultaisillanoutajilla on vaivana esimerkiksi lonkkavikaisuutta. Tätä vastuuntuntoiset kasvattajat pyrkivät välttämään käyttämällä vain tervelonkkaisia yksilöitä jalostukseen. Myös tuomalla uutta geeniperimää koirien sukuun, saadaan sairauksia karsittua. Golden Ring Ry:n sivuilta luin kultaistennoutajien luonteenominaisuuksia mittaavista testeistä saatuja päätelmiä:

"Kultaisetnoutajat ovat osallistuneet luonteenominaisuuksia testaaviin testeihin, joiden perusteella todetaan seuraavaa:

  • Suurimpia eroja näiden rotujen välillä ovat kultaisennoutajan voimakkaamman pelkoreaktion ja pienemmän uteliaisuuden halun osoittaminen.
  • Metsästyskokeissa havaitut puutteet ovat motivoitumattomuus, uintihaluttomuus, keskittymiskyvyttömyys ja levottomuus
  • Jotta alkuperäiset käyttö- ja luonneominaisuudet voitaisiin säilyttää, vaatii se aktiivista jalostustyötä.
  • Jollei alkuperäisominaisuuksilla varustettuja koiria käytetä jalostukseen, on vaarana että ominaisuudet häviävät." Lähde: http://www.goldenring.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=312&Itemid=207

Kuinkahan moni rodun jalostaja kiinnittää huomiota noihin alkuperäisominaisuuksiin? Paneutuu asiaan ajatuksella?

Hieman alkoi rönsyilemään tämä pienestä päivityksestä liikkeellelähtenyt teksti. Mietteitä ja pohdintaa olisi kuitenkin paljon. Jossain vaiheessa kaivaudumme mahdollisesti pentu - ja harrastustilastoihin.