Ohessa "se oikea" versio SuperGolden -artikkelista. Siis lyhentämätön teksti. Taisin mainita edellisessä päivityksessä töpistäni, jonka ansiosta GR -lehden artikkeli on piiiiikkuisen tönkön oloinen... Hymy Mutta, nyt kosimaan karkauspäivän kunniaksi. Täytyy ansaita ainakin uusi hamekangas!

 

1330541985_img-d41d8cd98f00b204e9800998eSuperGolden 2011 - Goldfellow Silversurfer

"Uusi harrastusvuosi ei olisi voinut lähteä paremmin käyntiin. Kiitämme ja kumarramme syvään: rotujärjestön palkinto innostaa varmasti jatkossakin harrastamaan monipuolisesti.

Haluaisimme kiittää erityisesti Onnin kasvattajia sekä kaikkia harrastuksissamme myötäeläneitä. Ilman kokeneempien ihmisten tietotaitoa ja tukea eläisimme varmasti antoisaa, mutta hieman erilaista koiraelämää.

Aikanaan etsimme koiraa, jonka kanssa pääsisi syksyisin sorsastamaan ja kenties harrastamaan pienimuotoisesti tottelevaisuutta. Pähkäilimme pitkään eri rotuvaihtoehtojen kanssa, mutta jotenkin kultainennoutaja tuntui osuvimmalta - eikä vähiten monipuolisuutensa ansiosta. Kun läheltä sattui löytymään vielä mukavat kasvattajat sekä mielenkiintoinen pentue, oli ajatus pennusta kirkkaana mielessämme. Pennunsaantia ei kaatanut edes se fakta, että menimme tutustumaan pentueen emään päivän myöhässä. Kuinkahan moni kasvattaja olisi tuossa vaiheessa toivottanut mukavaa koiranhankintaa jostakin toisesta paikasta. Pentu kuitenkin saatiin. Ja vitsit millainen pentu!

Alussa tarkoitus oli siis keskittyä yhteen lajiin, mutta homma ikään kuin luiskahti lapasesta. Vaikka koiran kanssa harrastettaisiinkin useaa lajia, tärkeimpänä tekijänä pidämme sitä, että koira nauttii tekemisestä. Mikäli koira osoittaa stressaantumisen tai väsymyksen merkkejä, on vakavasti puntaroitava tekemisen määrää. Koemme, että erilaiset harrastukset ovat tukeneet toisiaan hyvin. Esimerkiksi tottelevaisuuskokeita varten harjoiteltu kuuliaisuus toimii myös muissa lajeissa.

   1293540746_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Koemme, että Pohjois-Karjalassa on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa useampaa noutajalle soveltuvaa lajia. Kävimme itse aikanaan Onnin kanssa taipumuskoekurssin sekä muutaman tottelevaisuuskurssin. Tällaiset ovat mielestämme uusille koiranomistajille hyvä tapa verkostoitua, saada uusia ystäviä ja hankkia tietoa. Paikallisia yhdistyksiä haluamme kiitää siitä, että uudet ihmiset otetaan lämpimästi vastaan ja apua on tarjolla reilusti – läpi roturajojen.

Millainen tyyppi Onni Matikainen on? Sitä on hankala sanoin selittää, Onni täytyy enemmänkin kokea itse. Kotioloissa se ei turhia hötkyile, päinvastoin. Aamu-unisena kaverina Matikainen ei mielellään suostu heräämään ennen aamukahdeksaa. Aamupissalle lähdetään vastahakoisesti takatukka pystyssä ja silmät ristissä. Harrastuskoiraksi Onni kuitenkin on ihannetapaus. Se oppii nopeasti ja sillä on malttia. Riistaviettisyys yhdistettynä miellyttämisenhaluun ja aktiivisuuteen takaa kaverin harrastuksessa kuin harrastuksessa. Miellyttämisenhalulla tarkoitan tässä yhteydessä ehkä enemmänkin helposti motivoitavissa olevaa koiraa.

1330542366_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuten jo aiemmin mainitsin, useammassa lajissa kilpailu ei tarkoita jatkuvaa hiki hatussa treenaamista. Lajit ovat limittyneet hyvin vuodenaikojen mukaan. Talvisin tokoillaan, kesällä vepeillään ja nomeillaan. Syksy pyhitetään sitten niille ”tosimiesten hommille” eli metsästykselle. Enää minun ei tarvitse lähteä soutamaan, huopaamaan, kyttäämään tai noutamaan. Lykkään vain isännän ja koiran autoon ja avot. Sydäntä lämmittää huomata, että koira todella nauttii metsästystilanteista. Sitä eivät häiritse kylmät ja kosteat olosuhteet eikä se koskaan kysy ”joko kohta lähdetään?”

Vuoden 2011 huippuhetkiksi luemme metsästysreissujen lisäksi kylmän riistan kokeista saadut tulokset. Luokkanousuja teimme myös tokossa ja vepessä. Suuria hankaluuksia tai haasteita emme ole juurikaan kohdanneet. Johdonmukaisuus ja reiluus koiraa kohtaan ovat kantaneet pitkälle. Mikäli jotain asiaa vaaditaan koiralta, ei siitä saisi lipsua. Jos haaveissa on kilpailla eri lajeissa, tekee hyvää perehtyä säännöstöön jo hyvissä ajoin sekä kysellä muilta kuinka he ovat opettaneet asioita koiralleen. Korvat kannattaa pitää auki joka suuntaan eikä yksittäisiä metodeja kannata törmätä suorilta käsin. Noutajiin liittyvä kirjallisuus on myös auttanut paljon. Niiden avulla pystyy suunnittelemaan harjoituksia ja tietää taustat miksi joitakin asioita tehdään, kuten tehdään. Jonkinlainen etenemissuunnitelma kannattaa olla korvan takana.

Ei riitä, että koira tekee innolla jotain asiaa. Myös ohjaajalta vaaditaan motivaatiota harrastaa ja tehdä asiat alusta asti niin hyvin kuin osaa. Koiraa tarkkailemalla oppii tunnistamaan sen viretiloja ja harjaantuu näkemään, jos jokin asia ei sitä innosta. Pakkopullaa ei asioista pitäisi tehdä. Silloin asiat menevät monesti monta askelta taaksepäin ja pahimmassa tapauksessa tyssäävät kokonaan. Meidän tekemistämme kantaa pääosin persoonallisuus ja huumori. Kun muistaa, että kukaan ei ole täydellinen ohjaaja, välttää jo monta vastoinkäymistä. Tietenkin synkkiäkin hetkiä tulee ja tuntuu, ettei mikään luista. Siihen auttaa monesti aika ja pieni tauko tekemisestä.

Haluamme toivottaa kaikille koiranomistajille antoisaa taivalta oman noutajan kanssa. Kliseisesti sanoen tärkeintä ei ole päämäärä, vaan itse matka Uusille harrastajille suosittelemme rohkeasti eri lajeihin tutustumista. Talkoileminen on yksi hyvä tapa nähdä toimintaa lähietäisyydeltä. Ja jos itse startti jossain lajissa kiinnostaa, ei rimaa pidä nostaa liian korkealle. Mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Kannattaa pyrkiä harjoittelemaan mahdollisimman monipuolisessa seurassa, jotta saa kokemusta, näkemystä ja häiriöitä. Kysymyksiä kannattaa esittää rohkeasti ja mitä pidempään harrastaa, sitä enemmän kysymyksiä syntyy. Tällainen tunne on reilun parin vuoden harrastamisen jälkeen. Mikähän mahtaa olla tilanne parin vuosikymmenen päästä?

Onni on ensimmäinen koiramme ja osoitus siitä, että tarmolla ja innostuneisuudella pääsee pitkälle – kokemattomuudesta huolimatta. Vaikka harrastamiseen liittyykin paljon oheisasiaa, ei sitä kannata ottaa liian vakavasti. Hauskuus ja itsensä voittaminen palkitsee jo itsessään. Joku on joskus sanonut, että henkilö, joka omistaa koiran ei voi olla huono tyyppi. Siihen tulokseen mekin olemme tulleet. Tavataan harrastuskentillä!"