Eilisestä vielä iloisena Onni sai ruokaansa rahkaa, koiranmakkaraa ja maksamakkaraa. Ruoka tosin tuli vasta treenien jälkeen. Iskä ja Onni ovat edistyneet nomejutuissa kyllä paljon. En oikeastaan tiennyt, miten vaativiakin harjoituksia tekevät porukalla. Tänään oli ollut ainakin muistipaikkaharjoituksia ja linjaa ojan yli. Pyysin Iskää kirjoittamaan treeneistä tänne, mutta idea ei saanut tuulta alleen. Ilmoitin Iskän ja Onnin tammikuun alussa olevaan harjoituksenomaiseen Working Testiin Kerimäelle.

Heille, joille Noutajien Working Test on oudompi juttu, tässä hieman infoa:

http://www.thinktwice.it/En/AustriaJan09.jpg"Noutajien Working Test on koemuoto, jossa testataan noutajien metsästysominaisuuksia kenttäkokeen muodossa. Kokeessa ei noudeta riistaa, vaan noutoesineitä, dameja. Kokeen alkuperäinen ajatus on toimia ikään kuin harjoitteluna ja valmistautumisena lämpimän riistan kokeita varten. Tavoitteena on myös selvittää koiran ominaisuuksia ja soveltuvuutta metsästyksenomaisiin tehtäviin.

Kokeessa on muista metsästyskokeista poiketen neljä luokkaa. Nuoret 9-17-kuukauden ikäiset koirat, joilla ei ole vielä taipumuskoetta suoritettuna, saavat osallistua nuorten luokkaan. Nuorten luokan tarkoituksena on saada kokemusta nuorille koirille koetilanteesta. Muut kolme luokkaa ovat samat kuin B-kokeissakin eli alokas-, avoin ja voittajaluokka. Alokasluokkaan osallistuvalta koiralta vaaditaan hyväksytysti suoritettu taipumuskoe. Muutoin koira saa siirtyä ylempään luokkaan saavutettuaan yhden ykköstuloksen.

http://www.kendaamber.co.uk/Dummy%20354.jpg

Working test arvostellaan pisteyttämällä. Yhteispisteiden perusteella koira saa palkinnon 1-3 tai 0, kuten metsästyskokeissakin. Working testistä ei sen alkuperäisen tarkoituksen vuoksi voi saavuttaa valionarvoa. Working test sen sijaan on kilpailu, jossa koirat sijoitetaan paremmuusjärjestykseen pisteiden perusteella.

Koe koostuu rasteittain suoritettavista osatehtävistä, joista jokaisesta on mahdollista saada 0-20 pistettä. Tehtävät on laadittu siten, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin todellisia metsästystilanteita. Tehtävät laaditaan monipuolisesti käyttäen koealueen maastoa eri tavoin hyväksi. Rasteilla suoritetaan paikallistamis-, ohjaus- ja hakutehtäviä sekä ns. walking up -tehtäviä. Paikallistamis- ja ohjaustehtävien perusperiaate on sama kuin B-kokeissakin.

http://farm3.static.flickr.com/2475/3939133183_1848461081.jpgPaikallistamistehtävässä tavoitteena on, että koira markkeeraa eli paikallistaa katsellaan damin pudotusalueen ja etenee sinne itsenäisesti ja noutaa damin talteen. Ohjaustehtävissä koiran tulee edetä ohjaajan merkkejä noudattaen haluttuun paikkaan. Hakutehtävät ovat lyhyempiä ja hakualueet pienempiä kuin B-kokeissa. Hakutehtävissä tarkoituksena on saada koira työskentelemään itsenäisesti osoitetulla alueella.

Walking up -tehtävällä tarkoitetaan tehtävää, jossa koirakot kulkevat ajoketjun mukana ohjaajiaan seuraten. Walking up -tehtävässä voi tulla joko paikallistamis- tai ohjaustehtäviä tilanteen mukaan. Koirien käyttäytymistä tarkastellaan myös ns. passipaikalla. Working testissä tavoitteena on saada ”riista” eli dami mahdollisimman nopeasti talteen, aivan kuten käytännön metsästystilanteessakin.

Working testissä arvostetaan koiraa, joka käyttää hyvin vainuaan ja tekee hyvää hakutyötä, omaa hyvän paikallistamiskyvyn ja joka on hyvin ohjaajansa hallinnassa. Koira ei saa karttaa minkäänlaista maastoa ja sen tulee mennä veteen ilman erillisiä kehotuksia. Ote damista tulee olla syvä ja tasapainoinen sekä luovutus ohjaajalle käteen.

Alkuosuuden rastitehtävien jälkeen niissä parhaiten suoriutuneet koirat kutsutaan loppukilpailuun. http://www.duckhillkennels.com/libraries/photogallery/britfldtrl5dogsonpeg.jpgLoppukilpailussa suoritetaan niin monta tehtävää, että kokeen voittaja ja muut sijoittuneet saadaan selville.

Working testin koealueena on yleensä pelto tai niitty. Hyvällä koealueella on korkeuseroja, ojia, lampia, pusikoita ja aitoja. Osa tehtävistä suoritetaan yleensä myös vesialueella. Working test on luonteeltaan sellainen, että niitä voidaan järjestää jo hyvinkin aikaisesta keväästä aivan myöhäiseen syksyyn saakka. Tämä pidentää koekautta ja antaa kokeisiin lisäjännitystä kilpailunomaisen muotonsa vuoksi."

Siinäpä siis tiivis pläjäys aiheesta. Ihan hauskalla mielellä sinne lähdetään ja testaamaan, mitä Onni tällaisesta tilanteesta tuumaa. Ollaan vielä tässä asiassa sen verran amatöörejä, että suuria tavoitteita ei ole Hymy