On tullut hetki perehtyä C-asiaan. Mitä tarkoittavat C.I.E, C.I.B. sekä CACIB? Noh, Matikkahan ottaa selvää...

CACIB eli kansainvälinen sertifikaatti.Se annetaan kansainvälisissä näyttelyissä rekisteröidylle koiralle, jonka sukutaulussa on vähintään kolme sukupolvea saman rotuisia koiria tai saman rodun muunnoksia. CACIBia ei voida antaa alle 15 kuukautta vanhalle koiralle, tai rodulle, jota FCI ei ole hyväksynyt.

C.I.E. eli kansainvälinen näyttelyvalio (Champion International d’Exposition). Saadakseen kansainvälisen näyttelyvalion arvon, koiralla on oltava neljä CACIBia kolmesta eri maasta, kolmelta eri tuomarilta, riippumatta rodun koiramäärästä. Ensimmäisen ja viimeisen CACIBin välillä on oltava vähintään yksi vuosi ja yksi päivä, esimerkiksi 1.1.2001–2.1.2002. Kansainvälisen näyttelyvalion (C.I.E) arvoon ei vaadita koe- tai käyttötuloksia.

C.I.B eli kansainvälinen muotovalio (Champion Internationale d'Beaute). Säännöt niiltä roduilta, joilta vaaditaan käyttökoetulos: Saadakseen kansainvälisen muotovalion arvon koiralla on oltava CACIB kahdesta maasta, kahdelta eri tuomarilta, riippumatta rodun koiramäärästä. Ensimmäisen ja viimeisen CACIBin välillä on oltava vähintään yksi vuosi ja yksi päivä. Vaaditun koetuloksen saavuttamisen päivämäärää ei huomioida. Käyttötuloksen on oltava vähintään 3.palkinto tai maininta ”Hyvä” kansallisessa tai kansainvälisessä kokeessa. Jos koe arvostellaan käyttämällä pisteitä, palkinnon sijaan vaaditaan, että koira on saavuttanut vähintään 75% maksimipistemäärästä.

Lähde: http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/52E13E42-4341-4F58-9D4B-FC950902B772/0/valionarvosaannot2008.pdf