Ohessa ongelmakoirakouluttaja Raili Halmeen kirjoitus Rakkaat Haukut -koirakoulun sivuilta. Kunpa kaikki koiraihmiset pysähtyisivät vaikkapa kerran elämänsä aikana miettimään näitä asioita. Ihmiset pystyvät omalla käyttäytymisellään vaikuttamaan geenien ohella paljon siihen, millaisia omistamistamme koirista kehittyy. En muista, että olisin kuullut noutajarotujen puremistapauksista, mutta "johtajuusongelmista" valitettavasti olen. Vieläpä niin, että joku vieras ihminen alkaa "kouluttamaan" toisen omistamaa koiraa...

"Meillä ihmisillä on outo tapa väistää vastuuta, kun jotain karmaisevaa ja ikävää tapahtuu. Me ihmiset olemme “kesyttäneet” koiran petoeläimestä, olemme jalostaneet siitä sen, mitä se tällä hetkellä on. Ja kun jotain ikävää tapahtuu on syy koiran ja koira lopetetaan. Miten syy voi olla koiran, jos nykyinen koira on ihmisen aikaansaannos.

 Väitetään, että ihmisellä ja koiralla on johtajuusongelmia. Mitä ihmeen johtajuusongelmia? Johtajuusongelmia esiintyy vain keskenään lisääntymiskykyisten eläinlajien kesken. Siis ihmisellä ja koiralla ei voi olla johtajuusongelmia. Resurssi- ja kommunikointiongelmia meillä on koiran kanssa paljonkin – mutta se on täysin eri asia.

Nyt joka puolella on annettu ihmisille ohjeita, että koira pitää alistaa lauman pahnanpohjimmaiseksi ja sille pitää näyttää sen oma paikka laumassa. Tämä ajatteluhan on syy siihen, että näitä ikäviä tapahtumia sattuu aina vaan enemmän ja enemmän. Alistamalla, rankaisemalla ja kohtelemalla koiria kovalla kädellä opetamme ne pelkäämään itseämme ja muita ihmisiä. Kun pelosta tulee riittävän voimakas, koiran ainoa keino selvitä tilanteesta on puolustaa itseään hyökkäämällä.

Tästä aiheesta on juuri julkaistu Yhdysvalloissa uusi tutkimus, joka selkeästi todistaa, että aggressiivisesti kohdelluista ja koulutetuista koirista tulee aggressiivisia. Tutkimus osoittaa myös, että useimpien aggressiivisesti käyttäytyvien koirien taustalla on johtajuusajatteluun perustuva koulutus.

Koira on eläimenä arka, erittäin kohtelias ja välttää tappeluita viimeiseen asti. Se ei ikinä hyökkää ilman syytä eikä varoittamatta. Me emme vaan ymmärrä koiraa ja siksi ajamme sen tilanteisiin, joissa se tuntee olonsa uhatuksi ja puolustaa itseään hyökkäämällä. Niinhän kaikki eläimet (myöskin ihmiset) tekevät, kun kyseessä on riittävän suuri uhka. Miksi me emme voi hyväksyä tätä tosiasiaa myöskin koirissa ja järjestää koiran olosuhteita niin, että sen ei tarvitse puolustaa itseään.

Yllämainitun lisäksi me emme myöskään ymmärrä koiran käyttämää kieltä. Koira on visuaalinen eläin ja puhuu meille koiraa. Koiran kieli on täynnä erilaisia signaaleita, joilla koira yrittää kertoa meille mielialojaan ja aikomuksiaan. Koira myös lukee meidän ihmisten eleitä, liikkeitä ja ilmeitä hyvin tarkasti ja reagoi niihin voimakkaasti – ristiriitaiset viestit hämmentävät, turhauttavat ja usein pelottavat koiraa. Kun ihminen osaa käyttäytyä koiran kanssa siten, että koira ei koe häntä uhkaavaksi ja kun ymmärrämme koiraa, pystymme myös välttämään ajoissa tilanteet, joissa koira joutuisi puolustamaan itseään. Itse olen työskennellyt useita vuosia ongelmakoirien kanssa, enkä ole joutunut tilanteisiin, joissa koira olisi edes yrittänyt purra minua.

Jos me osaisimme elää koiriemme kanssa kunnioittaen koiraa eläimenä emmekä pyrkisi tekemään siitä karvaista lasta tai pahnanpohjimmaista, niin meillä ei olisi myöskään puolustautumiseen liittyviä ongelmia. Mitä vähemmän koira pelkää, sen vähemmän se puolustaa itseään. Oppikaamme siis ymmärtämään ja kunnioittamaan koiraa eläimenä ja järjestäkäämme koiralle niin hyvät olosuhteet, ettei sen tarvitse hyökätä kenenkään kimppuun puolustaakseen itseään. Me pystymme siihen, jos niin haluamme – vastuu on meidän ei koiran."

http://www.rakkaathaukut.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=81:rakkaat-haukut-koirakoulu-toukokuun-teema&catid=26:kuukauden-teema&Itemid=75