http://www.adlibris.com/fi/covers/M/9/51/951026816X.jpgPakkaspäivinä on mukava ottaa kirja käteen, lueskella ja juoda glögiä. Nyt on sattuneesta syystä aika tarttua taas koiria käsittelevään kirjallisuuteen.

Kaikille, joilla on koira tai kaksi, suosittelisin Tuire Kaimion kirjaa Pennun kasvatus. Tässä kirjassa on paljon käytännön vinkkejä ja ohjeita. Silloin kun Onni oli tulossa meille, hankin tämän hyvissä ajoin ja Iskän kanssa luettiin. Uutena kirja on aika arvokas, mutta itse ostin käytettynä. Myös kirjastoista varmasti löytyy. Osa asioista oli aika pikkutarkasti kirjoitettu, mutta jokainen osaa omiin tarpeisiinsa varmasti poimia oleelliset tiedot. Kaimion kirjaa lienee siis osin kiittäminen tai moittiminen siitä, millaiseksi Omppu on kasvatettu...                                               http://80.248.160.97/pics/prod/9/7/8/9/5/9789529273034_1.jpg

Toinen kirja, jota Iskä on ahkerammin plärännyt, on Jyry Tuomisen Noutajan pennusta metsästyskoiraksi. Tuominen itse toimiin mm. tuomarina noutajien metsästyskokeissa tuomarina. Opus on kirjoitettu aika suoraan tyyliin ja kritiikkiä koiranomistajia ja -kasvattajia kohtaan ei säästellä. Toisaalta, mukavaa että joku puhuu myös ongelmista ja haasteista, joita metsästyskoiran kanssa voi kohdata. Sisällössä käsitellään tarkemmin pennun valintaa, koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä ja niin edelleen. Ei mielestäni kovinkaan koiralähtöisesti kirjoitettu.

Tätä kirjaa suosittelen lukemaan tietyssä mielentilassa. Mikäli treenit eivät ole sujuneet ja alkaa lukea, voi huomata että omassa koirassa on yhtäkkiä kaikki ihan prinkkalaa, koira on kasvatettu päin honkia ja mitään ei käytännössä ole enää tehtävissä. Nimimerkillä Neuroottinen(ko?). Tätäkin kirjaa kannattaa metsästää käytettynä.

kuva: Salme Mujunen

Omassa lukulistassani on tällä hetkellä tottelevaisuuskokeiden ylituomari Salme Mujusen kirjoittama kirja Tie tottelevaisuusvalioksi. Itse en siis kirjaa ole päässyt vielä lukemaan, mutta teoksesta kerrotaan seuraavaa:

"Tie tottelevaisuusvalioksi on tottelevaisuuskokeiden ylituomarin kirjoittama perusteellinen koulutuskirja, jossa käsitellään koiran koulutusta pentuajoista lähtien aina niihin taitoihin ja valmiuksiin saakka, joita tarvitaan tottelevaisuusvalion arvon saavuttamiseksi.

Kirjassa käsitellään liikkeiden opettamista yksityiskohtaisesti, pyritään hakemaan kunkin suorituksen osalta optimaalista viretilaa ja opetellaan kuinka ohjaaja voi käyttäytymisellään säädellä virettä.

   Jokaisesta TOKO-liikkeestä kerrotaan ihannesuoritukset, arvostelukäytännöt kokeissa, liikkeenohjaajan toiminta, liikkeen yksityiskohtainen harjoittelu, ilmoittautuminen kokeisiin, ohjaajan toiminta koepaikalla, koejännittäminen, koiran palkitseminen makupaloin ja leikkimällä jne. Tämän kirjan avulla voit välttyä monilta sellaisilta koulutuskarikoilta, jotka kohtaavat koirakoita mikäli liikkeiden opettamisessa ei alusta lähtien ole sisäistetty vahvaa ideaalia ja tietoa siitä kuinka pyrkiä tähän tavoitteeseen.

Tie tottelevaisuusvalioksi on laajin ja seikkaperäisin Suomessa julkaistu TOKO-kirja kautta aikojen. Kirja on A4-kokoinen, 224-sivuinen.
Runsas ja monipuolinen, erirotuisista toko-koirista laadittu kuvitus tukee sisältöä havainnollisesti.
Noin kolmen koekäynnin hinnalla saat loogisesti etenevän harjoitusohjelman vuosiksi!"

Että sellaista. Ei ehkä ihan 100% olla nollasta aloittamassa, mutta tietoa tuossa kirjassa varmasti olisi. Ihmisille, jotka ovat menossa koiriensa kanssa taipumuskokeisiin tai noutajien metsästyskokeisiin, suosittelisin seuraavia netistä löytyviä artikkeleita:

Noutajan koulutuksesta

Aseen käyttö noutajan koulutuksessa

Mitä koira näkee?

Koirat ja stressi