1298562187_img-d41d8cd98f00b204e9800998eVoi että olen tyytyväinen poikiin tänään! Koska keli on hieman lauhtunut, otimme Pyryn ja Onnin kanssa ulkona treeniä. Orponaattori harjoitteli kapulanoutoa sekä estehyppyä, jotka tulevat tottelevaisuuskokeiden avoimessa luokassa. Onni tuntuu olevan sellainen koira, joka oppii asiat aika helposti. Nyt olleet harjoitukset olivat aika lailla ensimmäisiä kertoja, joita harjoittelimme "kokeenomaisesti". Hienosti meni. Ensin pilkoin hypyn useampaan osaan ja kun Onni tuntui asiat hoksaavan, niin ahneena piti kokeilla koko liikettä. Hienosti meni sekin.

Avoimen luokan estehypyn ihannesuoritus menee tottelevaisuustuomari Salme Mujusen mukaan seuraavasti: "Koira odottaa ohjaajansa sivulla lupaa lähteä hyppyyn. Välittömästi hyppy-käskyn saatuaan se irtoaa ohjaajasta ja suorittaa hypyn koskematta esteeseen. Istumiskäskyn kuultuaan koira reagoi siihen välittömästi. Se istuu esteen takana varmasti, tassujaan nostelematta. Ohjaajan käskettyä koiraansa paluuhyppyyn se hyppää takaisinpäin koskematta estettä. Edessä istumisen on oltava oikeapaikkainen ja käskyn jälkeinen perusasento virheetön". (Salme Mujunen: Tie tottelevaisuusvalioksi)

Mielestäni estehyppy avoimessa luokassa on Onnille helpompi, koska esteen taakse saa käydä istumaan alokasluokan seisomisen sijaan. Onnille ei jää aikaa jäädä nuuskimaan ja pööpöilemään - toisinsanoen keskittyminen säilyy koko ajan. Mujusen kirjan mukaan koiran tulisi takaisinhypyssä tulla ensin ohjaajan eteen ja siitä sivulle. Ilmeisesti suoraan sivullekin voi tulla. Tässä esimerkkisuoritus.

Kapulanoutokin sujui Matikaiselta hyvin. Täytyy vielä hioa nouto-otetta, sillä kapula ei joka kerralla ollut prikulleen kuten pitäisi. Ohessa taasen esimerkki.

1298561845_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Harakan kanssa harjoiteltiin daminoutoa pihalla. Pikkuhiljaa alkaa sekin sujua. Ei vaan kärsi yhtään edes haistaa palkkanamia tai muuten sylkee damin. No, nuo on juttuja jotka täytyykin tajuta. Huomiseksi otin lokin sulamaan, niin saa sitten sitä näyttää. Pyryn kanssa on kiva treenailla, koska se on aina ihan kympillä mukana. Lopputulos onkin sitten eri asia, kun häiskä tohkeilee... Mutta kyllä se tästä! Ollaan otettu molemmille koirille omat damit ja namit oven viereen ja muutaman kerran päivässä tehdään lyhyitä hakutuokioita. Seuraavaksi aletaan Pyryn kanssa harjoittelemaan sivulletuloa.

Tavoitteena Pyryn kanssa olisi, että tämän vuoden puolella käytäisiin taippareissa ja startti tottelevaisuuskokeissa. Harakka on tosin syntynyt lokakuussa, joten saa nähdä onko siinä tienoilla miten enää taippareita. Sekin olisi tosi hienosti, jos vuosikkaana sinne voisi viedä. Onni taisi olla muutamia päiviä yli vuoden omissa taipumuskokeissaan. Tokoilu riippuukin sitten siitä, miten ehditään kesällä harjoittelemaan. Tuntuu, että kesän osalta on joka viikonloppu jotakin koiramaista tekemistä. Matikainen näyttää tällä hetkellä joltain Notre Damen kellonsoittajalta, joten näyttelyihin emme lähiaikoina (lue: vuosina) lähde . Pyryä toki käytetään pentunäyttelyissä ja katsotaan kompastuuko se yhtä monesti omiin koipiinsa kuin Onni Hymy